Työtä, työtä, työtä tehdään...
Työtä, työtä, työtä tehdään...
”Laatua työelämään”, ”Työurien jatkamiseen parempia työoloja”, ”Työuupumus saatava ehkäistyä”. Edellisen kaltaisia otsikoita luemme lehdistä usein.
Ministeritasollakin ollaan jo herätty miettimään asiaa ihan tosissaan.
Monella työntekijällä on suoranainen pelko; pysynkö vielä kyydissä tässä menossa, entä jos en opikaan uutta tietokoneohjelmaa? Entä jos minun työpanostani ei enää tarvitakaan - löytyy osaavampi tilalle? Nuoremmat kipuilevat hyväksytyksi tulemisesta työyhteisössä ja kysyminenkin voi olla vaikeaa.
Mitä se on se työelämän laatu viimeaikaisten tutkimusten mukaan?
Muutama asia on noussut ylitse muiden; jaksaminen lisääntyy, jos työntekijä saa itse vaikuttaa työhönsä. Jos hän saa olla osana oman työnsä kehittämisessä ja suunnittelussa, oman työnsä asiantuntijana. Kokemus työn merkityksellisyydestä ja suuremman kokonaisuuden osana olemisesta tuo työhön imua ja oman osaamisen tunnistaminen antaa itseluottamusta.
Myös esimiehen reiluus ja oikeudenmukaisuus ovat kärjessä.
Yksityiselämän eri vaiheet heijastuvat työhömme; tällöin erilaiset joustot elämäntilanteen mukaan tuovat työhyvinvointia.
Työnohjaus on yksi jaksamista lisäävä asia, niin yksittäiselle työntekijälle, ryhmälle tai koko työyhteisölle. Se tukee ammatillista sekä inhimillistä kehittymistä. Sen avulla voi nähdä itsensä ja työnsä uudessa valossa, sekä vapauttaa käyttöönsä uutta energiaa. Onneksi sen arvo työuupumuksen ehkäisyssä on jo huomattu, ei vain kulueränä vaan kannattavana investointina.
Työpaikan henki luodaan yhdessä, siitä on vastuussa ihan jokainen, joka työpaikan oven aukaisee.
Jos työpaikalla ei metsästetä virheitä, silloin uskalletaan tehdä ehdotuksia, kysyä ja kommentoida, sekä uskalletaan myös erehtyä.
Nuoret, teillä on usein uusinta tietoa sekä raikkaita tuulahduksia työyhteisöön. Vanhemmilla työntekijöillä taas on arvokasta hiljaista tietoa. Nämä kun yhdistetään, niin hyvää tulee – ellei ihan parasta!
Ystävällisyys, hyvä huumori, huomaavaisuus, kiittäminen, anteeksi pyytäminen ja antaminen ovat työhyvinvointia parhaasta päästä ja vapaasti meidän kaikkien käytössä.