Ilonpuutosinfulenssaa?

( 07.09.2017 )

 

Ilonpuutosinfulenssaa liikkeellä?

 

Milloin nauroit viimeksi niin, että meinasit tikahtua? Kenties heitit hullua huumoria työkaverien kanssa ja kesken kahvin juonnin oli sännättävä vessaan? Onko hersyvä, hyväntahtoinen nauru ja hauskuus sallittua työssäsi?

Kun Arja Koriseva nousi tähdeksi, niin häntä moitittiin – mistäpä muusta kuin liiasta nauramisesta. Mies tulee räkänokasta, vaan ei tyhjän naurajasta”, sanoo vanha sananlasku.

Huumori on meidän yhteinen kielemme, parhaimmillaan se on yhdistävä liima. Sitä ymmärtävät kaikki kielimuurien ylikin. Toki huumori on osin kulttuurisidonnaista, joten nauramme hyvinkin erilaisille asioille.

Tilannekomiikka on parasta tuoreena, siitä ei kerrottuna enää kovin paljon irtoa. Vahingonilokin saattaa naurattaa, mutta ei jätä oikein hyvää jälkimakua. Pilkkaa, ivaa tai piikittelyäkin yritetään joskus tarjoilla huumorin nimissä. Sitä voi säestää kysymys:”Eikö sinulla nyt tuon vertaa ole huumorintajua?”

Itselleen nauraminen on todella jalo taito, joskus se onnistuu ja joskus ei, riippuu päivästä ja asiasta. Sitä kannattaa kuitenkin harjoitella, se antaa lempeää armollisuutta itseämme kohtaan.

Naurua ja sen vaikutuksia tutkineet kertovat, että lapset nauravat jopa 300 kertaa päivässä. Me aikuiset huomattavasti vähemmän, vain 5-15 kertaa.

Hauskuus ja nauraminen myös ylläpitävät sekä fyysistä että henkistä terveyttä. Ovatkohan parhaatkaan jumppaliikkeet vatsalihaksille yhtä tehokasta kuntoilua, kuin hillitön nauru? Vatsalihaksiin sattuu kunnon naurun jälkeen ja mielikin hytkyy hyvää oloa.

Vilpitön, avoin ja kaikki mukaan ottava huumori lisää hyvinvointia myös työpaikalla.

Se kompensoi hyvin ajoittaista kiirettä ja ehkäisee jopa masennusta.Yhdessä huumoria viljelevä porukka ratkaisee kuulemma ongelmiakin nopeammin ja tehokkaammin, kuin totiset torvensoittajat.

Siinäpä oivallinen tutkimus!

Hullutteluvaje ja ilonpuutosinfulenssa ovat vakavasti otettavia tauteja.

Onneksi niihin on olemassa parantava lääke, eikä maksa paljon! Kenelle sinä aiot tarjoilla tuota mainiota lääkettä seuraavaksi?

 

- Kirsti Hirvanen